английска версия

Ето това са нещата с които си вадя хляба напоследък.
Всички накити са изработени ръчно от тел и пластина. Нямам слабост към леенето. Пробата на среброто е 950%.
Някои от нещата не са сребърни. Сплавта използвана за направата им руснаците наричат "мелхиор", германците "нойзилбер" (ново сребро) а мнозина тук - "алпака", въпреки че няма нищо общо с това от което се правят тенджерите и умивалниците. Състава на сплавта е мед, никел, цинк в различни пропорции за различните производители. Напоследък стана мой любим материал, защото мога да дам пълна свобода на въображението си, без да се притеснявам колко ли ще струва накита и кой ще може да си го позволи. Виждате ли как всеобщата немотия може да изкриви мисленето?
Сплавта се работи по-трудно от среброто, защото е по твърда, но за сметка на това готовото изделие потъмнява далеч по-бавно.

В първоначалния си вид сайта бе започнал да става твърде обемен и труден за ползване, затова реших да съкратя това, онова. Ето резултата: Разделям накитите си по години. Общо взето доста произволно групиране, но така човек поне може да се ориентира доколко напреднал е процеса на деградация.

 

Работите ми са групирани по комплекти, въпреки че в един и същ комплект често могат да се срещнат сребърни и мелхиорови неща. За да няма недоразумения след всяко от изделията си ще поставя следните сигнатури:
Сребърни накити - S.
Мелхиорови накити - М.

SM 
1989-1999г.2000-2001г. 
   
SS 
2002-2005г.2006-2011г. 
   
   
   

S

S 
2012-2020 г.лична колекция  
   
   
   

Кликнете с мишката върху накита, за да разгледате работите ми за съответната година.