Другите страници от тази тема са горе в дясно.

За да разгледате другите теми, чукнете с мишката на някоя от връзките в кафяво под този надпис.

 

 

Ножовете, които показвам на тези страници са или част от личната ми колекция , или са продадени, или подарени на приятели.

 

Каквито и да са, те не подлежат на продан. Някои бележат специфични етапи в развитието ми. Други просто имат сантиментална стойност. Трети навярно бих могъл да повторя по ваше желание, въпреки че винаги предпочитам да направя нещо ново и по-различно.

 

Отново започвам с тези от неръждаема стомана, а след тях са въглеродните и дамасковите.

017-1Острие от неръждаема стомана с дракон дето се е нагънал да дреме в тая теснотия, точно като кучето ми на черджето пред вратата. Дръжка и кания от орех с първи те ми плахи опити за сребърни инкрустации.

 

 

 

 

 
023-1Тук нейде става около година откак се занимавам с тази си нова страст. Ето я и последната рожба за януари 2007. Пътешествахме си с жена ми из Искърското дефиле и аз както обикновено се оглеждах за някой сух клон, когато мярнах от далеч спретнатата купчинка дърва за огрев на някой чичко. Беше нарязал една много, много стара корубеста черница. При диаметър 70 см. се е крепяла на не повече от 8 - 10 см под кората. Другото беше дупка. Но вижте цвета и вътрешната иризация на тези останали 8 см. които са крепили дървото. Сърцето ме заболя, че не му отмъкнах цялата купчина, ама нали съм си съвестен... Абсолютно сухо и готово за работа дърво! Нямаше как да не си поиграя с него. Стоманата - 4х13. Дървото комбинирано с бял полимер.
  
Това май стана добро. Стомана - 4х13. Дръжка от еленов рог и онази великолепна черница, за която разказах при 23-1. Кания от орех, еленов и кози рог.030-1
  
031-1

Блазни ме мисълта да посветя този нож на жена си, ама няма, че току виж някой си помислил нещо.

Стоманата е 4х13. Дръжката е от еленов рог, черница и едно дряново "тапишонче" на края. Има и мъничко бял полимер между металните разделители. Канията е от акация с малко мелхиоров обков в двата края.

  

Острие - неръждаема стомана 4х13.

Пушен дъб, акация и мелхиор.

Кания - акация.

035-1
  
052-1

Острие - неръждаема стомана 4х13.

Дръжка - Бразилско Ипе, еленов рог и черница. (последователността е от острието към края на дръжката)

Кания - Акация и еленов рог.

 

 

 

 

 

Острие - неръждаема стомана 4х13.

Дръжка - еленов рог, кафяво и червено бразилско ипе, еленов рог.

Кания - Орех и еленов рог.

038-1
 

 

 

 

 

053-1

Острие - неръждаема стомана 4х13.

Дръжка - Eленов рог, месинг и дива круша (байцвана в черно).

Кания - кожа.

Обърнете внимание на облаците върху горното острие. Майсторска изработка, нали? Да, ама не! - както казваше един известен политически коментатор от близкото минало.

Чиста проба дефект при каляването. Купих си пещ, нагрях стоманата до препоръчваните от производителя 1070 градуса за закаляване и жегата взе, че я "изяде". Така и не разбрах какво стана. Дали защото това бе първо нагряване на пещта, дали кислород е проникнал вътре... Както и да е, ще експериментирам и ще разбера как да избягам за в бъдеще от подобни красоти. А за сега, имам си уникално острие и това си е. В интерес на истината, добре се закали този Вълчо.

 

 

 

 

 

Острие - неръждаема стомана 4х13. И отново разни чудеса при закаляването в пещта. Стоманата заприлича на булатна. Доста релефна при това. За съжаление предимно от едната страна.

Дръжка - Еленов рог, мелхиор, пушен дъб и секвоя.

Кания - Кожа и мелхиор.

056-1
 

 

 

 

 

 

032-1

Острие - неръждаема стомана 4х13.

Дръжка - Акация, еленов рог, черница, сребърни инкрустации.

Кания - Акация, сребърен обков и сребърни инкрустации.

 

 

 

 

 

063-1

Острие - неръждаема стомана - 1. 4034


Дръжка - Бразилско ипе, мелхиор, кост и еленов рог.

Кания - Акациева облечена с кожа и мелхиоров обков.